Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Πρόταση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

Στα Καλάβρυτα χαίρεσαι να γιορτάζεις…
Αρκετά ακούγονται τελευταία για την αδιαφορία των Νεοελλήνων στην ιστορία τους και τις παραδόσεις τους. Οι γκρίνιες αυτές ενισχύονται κατά τη διάρκεια εθνικών επετείων,όταν οι εθνικοί οδοί γεμίζουν από εκδρομείς που βλέπουν ως ευκαιρία τις συγκεκριμένες μέρες για να «την κάνουν» για κάπου παρά να τις γιορτάσουν παρακολουθώντας παρελάσεις και σχολικές γιορτές. Ως περιοδικό εναλλακτικού τουρισμού, αναγνωρίζοντας την αξία των παραδόσεων και ταυτόχρονα κατανοώντας την ανάγκη των Νεοελλήνων να αποδράσουν από τα αστικά κέντρα, σάς προτείνουμε να τα συνδυάσετε.
Πώς;
Με μια εκδρομή στα Καλάβρυτα, στο νομό Αχαΐας.


Εκτός από τις πολλές δυνατότητες για εξορμήσεις στα πέριξ, χιονοδρομίες στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, πεζοπορίες στις πλαγιές του Χελμού, διάσχιση στο φαράγγι του Βουραϊκού με τον Οδοντωτό σιδηρόδρομο, επίσκεψη στο Σπήλαιο των Λιμνών και στα κοντινά γραφικά χωριά,θα γιορτάσετε μοναδικά την εθνική επέτειο της Παλιγγενεσίας.

Ο Δήμος Καλαβρύτων γιορτάζει την απελευθέρωση της πόλης στις 21 Μαρτίου και στις 25 Μαρτίου στη Μονή της Αγίας Λαύρας πραγματοποιείται ο εορτασμός της εθνικής επετείου, με σειρά εκδηλώσεων, στις οποίες αξίζει να συμετάσχετε.
Στο εορταστικό κλίμα θα μπείτε από το πρωί της 21ης Μαρτίου με τις πανηγυρικές κωδωνοκρουσίες και τα εμβατήρια που ηχούν στους δρόμους της πόλης από τη φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου. Το πρόγραμμα της υπόλοιπης μέρα είναι γεμάτο. Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της πόλης των Καλαβρύτων, κεντρική ομιλία, τρισάγιο στο μνημείο πεσόντων ηρώων, κατάθεση στεφάνων, τήρηση σιγής ενός λεπτού στη μνήμη ενδόξων ηρώων, ανάκρουση Εθνικού Ύμνου, παρέλαση μαθητών προ των επισήμων και, για να μην ξεχνάμε τις συνήθειες του παρελθόντος, όταν διοργάνωναν και δραματικούς αγώνες στις μεγάλες γιορτές, αναπαράσταση της μάχης και κατάληψης των Καλαβρύτων από το Θεατρικό Όμιλο Καλαβρύτων «Πάνος Μίχος».
Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται στις 25 Μαρτίου, ημέρα γιορτής για όλους τους Έλληνες.
Τον πρωταγωνιστικό ρόλο τη μέρα αυτή έχει ο ιστορικός Ναός της Αγίας Λαύρας.
Σύμφωνα με την παράδοση, στις 25 Μαρτίου του 1821 ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, αφού ύψωσε στην Αγία Λαύρα το λάβαρο της μονής, που είχε χρυσοκεντημένη την εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όρκισε σ’ αυτό τα παλικάρια και τα οδήγησε στην επίθεση εναντίον των Τούρκων των Καλαβρύτων. Στον τόπο, λοιπόν, αυτόν αποδίδεται η έναρξη της επανάστασης που έφερε την πολυπόθητη ελευθερία στην Ελλάδα και γι’ αυτό και το γιορτάζει λαμπρά.
Ανήμερα της εθνικής επετείου πραγματοποιείται τρισάγιο στο Πανελλήνιο Ηρώο των
Αγωνιστών του 1821, κατάθεση στεφάνων, τήρηση σιγής ενός λεπτού στη μνήμη ενδόξων
ηρώων, ανάκρουση Εθνικού Ύμνου, δοξολογία στον προαύλιο χώρο του ιστορικού Ναού
της Μονής Αγίας Λαύρας, κεντρική ομιλία,αναπαράσταση Ορκωμοσίας των Αγωνιστών
και κήρυξης της Επανάστασης 1821 από το Θεατρικό Όμιλο Καλαβρύτων «Πάνος Μίχος», παρουσίαση εθνικών παραδοσιακών χορών και τερματισμός και απονομή επάθλων στους νικητές του Ποδηλατικού Γύρου Θυσίας στη διαδρομή Πάτρα – Χαλανδρίτσα– Καλάβρυτα – Αγία Λαύρα.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 14/2009

Επιμέλεια κειμένου: Α. Αθανασοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: