Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2009

Η "Youthtimes Free Press" έγραψε!!! Φεβρουάριος 2009
Ταξίδι με τρένο. . . .στα Καλάβρυτα!Ρετρό ρομαντισμός και στυλ …

Οι μοναδικές λέξεις που μπορούν να περιγράψουν το ταξίδι με τρένο...

Περίεργα συναισθήματα , ποικίλα οπτικά ερεθίσματα, απευθύνεται σε αισθηματίες με όρεξη για ζωή...Με τιμές οικονομικές , δίνει σε όλους το δικαίωμα στο όνειρο...
Ένα πρωινό Σαββάτου έπεσε η ιδέα... Μπροστά στην τηλεόραση , βουλιάζοντας στους καναπέδες και πίνοντας καφέ , σχεδιάζαμε την γνωστή έξοδο του Σαββατόβραδου.. Για μία ακόμη φορά θα κάναμε τα ίδια και τα ίδια. Ίδιες παραστάσεις, ίδια πρόσωπα , ίδια ξενύχτια... Κι εμείς ζητούσαμε κάτι διαφορετικό...
Και ξαφνικά, κάποιος πέταξε την λέξη τρένο! Αυτό ήταν...

Φορτωθήκαμε τα σακ βουαγιάζ στις πλάτες και μπήκαμε στο λεωφορείο . Στάση στο Σταθμό Λαρίσης για τα εισιτήρια . Πέντε ευρώ κόστισε το εισιτήριο για τον Προαστιακό που θα μας ταξίδευε μέχρι το Κιάτο . Ήρεμο , εξελιγμένο και γρήγορο , σε 1 ώρα και 30 λεπτά βρίσκεσαι στο Κιάτο χωρίς κίνηση , άνετος και ξεκούραστος. Αν ήταν Καλοκαίρι θα ρίχναμε κα μια βουτιά αλλά τελικά . . . προτιμήσαμε να πιούμε ένα καφέ στα γρήγορα , να βγάλουμε εισιτήρια γι α Διακοπτό και να δράσουμε στον απόλυτο χειμερινό προορισμό. Τα Καλάβρυτα!


Μα πως πάμε ως εκεί?
Με τον Οδοντωτό φυσικά!Πρόκειται για το τρενάκι που ενώνει το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα και η ιστορία του ξεκινάει το 1896. Δύο βαγόνια και στην μέση η μηχανή διασχίζουν τα φαράγγι του Βουραϊκού και σου προσφέρουν εικόνες ασύλληπτης ομορφιάς . Δεν έχει χαρακτηριστεί άδικα η θεαματικότερη διαδρομή των Βαλκανίων . Συνδυάζει Βουνό και θάλασσα. Ξεκινήσαμε βλέποντας θάλασσα στο Διακοπτό . Λίγο αργότερα χάθηκε το βλέμμα μας στα ορμητικά νερά του Βουραϊκου που άτσαλα χτυπούσαν τα βράχια. Πράσινο και πέτρα παντού. Οξυγόνο, κι έπειτα σκοτάδι .Το πιο γλυκό σκοτείνιασμα. Κίτρινος φωτισμός και το τρένο γεμάτο. Κόσμος στην ηλικία μας. Ερωτευμένοι είχαν διαλέξει την πιο ρομαντική διαδρομή , παρέες ανέβαιναν για σκι , άλλοι για βόλτα. Όλοι όμως για να απολαύσουν μια ξεχωριστή cosy ατμόσφαιρα και να ξεφύγουν από τη ζούγκλα της πόλης.Στα χιόνια! Είδες που σου είπα ότι αυτό το τρένο τα συνδυάζει όλα? Πραγματικά αξίζει! Σου προσφέρει περισσότερα απ’ όσα του δίνεις(3,70€)! Καθίσαμε στην καφετέρια του σιδηρόδρομου και πιάσαμε τους ντόπιους να μας μάθουν τι σημαίνει Οδοντωτός. Ειλικρινά δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να μάθεις για κάτι που σ’ ενδιαφέρει , παρά να ρωτήσεις κάποιον που το έχει αγαπήσει και ασχολείται εντατικά μαζί του!


Ο Αλέξης Λεχουρίτης
ήταν εκεί και αποφάσισε να μας γνωρίσει τον “αδελφό” του όπως τον αποκαλεί!

-Τι σημαίνει ο Οδοντωτός για τους Καλαβρυτινούς?
Από το 1896 το τρενάκι μας ήταν η επαφή των Καλαβρυτινών με τον έξω κόσμο . Δεν υπήρχαν αμαξωτοί δρόμοι. Μονάχα αυτό μπορούσε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τους (μεταφορά εμπορευμάτων , νοσοκομειακή περίθαλψη). Σήμερα , ο οδοντωτός λειτουργεί για να μας θυμίζει το παρελθόν αλλά και για να μαθαίνει στους νέους και στον κόσμο από διάφορα μέρη της γης , τις ομορφιές της φύσης. Πραγματικά είναι μοναδική εμπειρία η διαδρομή του Οδοντωτού μέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού.

-Μιλάς με τόση αγάπη για τον Οδοντωτό! Ειλικρινά τι σημαίνει για’ σένα?

Γεννήθηκα μέσα στο τρένο! Είμαι συναισθηματικά δεμένος με τον Οδοντωτό μας. Ο Πατέρας μου ήταν σταθμάρχης στη Ζαχλωρού και ειλικρινά ο πρώτος ήχος που θυμάμαι από την παιδική μου ηλικία ήταν ο ήχος της σφυρίκτρας του Οδοντωτού.

-Σε τοπική εφημερίδα διαβάσαμε πως με κίνδυνο της ζωής σου έσωσες τον οδοντωτό από βέβαιη καταστροφή . Τι συνέβη ?

Για αδιευκρίνιστους λόγους στο μηχανοστάσιο των Καλαβρύτων ξέσπασε φωτιά στις 06/07/2008. Το θυμάμαι σαν να’ ναι τώρα! Συνειδητοποίησα ότι το τρένο βρισκόταν μέσα στο μηχανοστάσιο . Δεν γινόταν να το αφήσω να καταστραφεί, γι’ αυτό μπήκα μέσα στο μηχανοστάσιο ,το έθεσα σε λειτουργία και το μετακίνησα ,όσο μπορούσα προς τα έξω. Ευτυχώς σώθηκε! Μονάχα το δεύτερο βαγόνι έπαθε κάποιες ζημιές.

-Πήρες τόσο μεγάλο ρίσκο?

Το θεώρησα χρέος μου να σώσω το τρενάκι μας. Ήταν σαν να έβλεπα τον πατέρα μου μέσα! Εξάλλου , κάθε Καλαβρυτινός , το ίδιο θα έκανε, απλά εκείνη τη στιγμή , εγώ μπορούσα να το μετακινήσω.

-Ποιο κομμάτι της διαδρομής πιστεύεις ότι είναι ξεχωριστό?

Κάθε φορά που κάνω τη διαδρομή, είτε με το τρένο ,είτε πεζοπορώντας , βρίσκω κάτι διαφορετικό. Κάθε εποχή έχει τις δικιές της ασύγκριτες ομορφιές και το τοπίο αλλάζει. Αν θες όμως κάτι που με μαγεύει κάθε φορά , είναι η τοποθεσία Τρικλιά, όπου παλιά γινόταν ολιγόλεπτη στάση , όταν ο ένας συρμός συναντούσε τον άλλο. Μάλιστα , όταν γινόταν αυτό , ο κόσμος κατέβαινε από το τρένο στην πηγή και οι ντόπιοι πρόσφεραν λουκούμι. Ήταν από τις ομορφότερες στιγμές μου αυτές οι στάσεις.

-Ακούσαμε ότι πρόκειται να γίνουν αλλαγές στους συρμούς . Αληθεύει?
Φυσικά . Αρχικά ο Προαστιακός επεκτείνεται κι έτσι όποιος θελήσει να κάνει αποκλειστικά ένα ταξίδι με τρένο , η πόλη των Καλαβρύτων θα είναι ο απόλυτος προορισμός για τον ταξιδιώτη. Επιπλέον, γίνονται κάποιες εργασίες ανακαίνησεις στον Οδοντωτό , έτσι ώστε να δρομολογηθούν οι νέοι Ελβετικοί συρμοί που παρέλαβε ο Ο.Σ.Ε., γίνετε προσπάθεια να επισκευαστεί ο παλιός Μουτζούρη μας,ώστε να δρομολογηθεί στο προσεχές μέλλον στην διαδρομή Ζαχλωρού-Καλάβρυτα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: